30 dec. 2011

Kina kräver djurtest

Usch. Jag blir så fruktansvärt ledsen när jag läser att fyra företag nu måste plockas bort från Djurens Rätts lista över företag som inte testar på djur. Anledningen är att Mary Kay, Yves Rocher, L'Occitane och Caudalie vill agera på den kinesiska marknaden, där djurtester på färdiga produkter numera tydligen är ett krav.

Jag vet att jag far med dubbelmoral när jag beklagar mig över detta, för även jag handlar emellanåt produkter från företag som jag vet testar på djur. Jag vet att i princip alla skönhetsprodukter som används idag är resultat av djurförsök, om inte ett direkt resultat så åtminstone avkommor av produkter som testats på djur. Och jag förstår att den kinesiska marknaden säkert är gigantisk och genererar massa pengar till ovan nämnda företag. Men jag blir ändå ledsen när det liksom känns som ett rejält kliv bakåt i utvecklingen och kan inte förstå varför Kina ser det som en nödvändighet att testa på djur när det faktiskt finns andra sätt att kontrollera produktsäkerheten. Usch.

4 kommentarer:

 1. Fy vad trist! Antalet företag som inte testar på djur är rätt begränsat i Sverige så det var tråkigt att höra att fyra försvinner =( OGILLA!

  SvaraRadera
 2. Aida: Ja, ogilla var ordet! Visst går det att leva cruelty free även här i Sverige, men just det här klivet bakåt i utvecklingen provocerar mig verkligen.

  SvaraRadera
 3. det är ju hemskt! det bör tillkomma fler produkter istället! Kina är ett jävla skitland som dom både äter hund och torterar djur levande innan dom ska äta dom så det förvånar mej inte att dom sätter djurtest som ett måste där. Kineser är hemska! (Inte alla dock såklart)
  det finns ju massa bra andra metoder så att testa på djur är bara en fråga om ekonomi. Skitfolk!

  men däremot finns det sjuukt många produkter som faktist inte testas! Men dom flesta måste man köpa över nätet eftersom dom inte säljs i vanliga dagligvaruhandeln, men några fler har börjat komma in ser jag, positivt!

  SvaraRadera
 4. marbie: Först och främst; tack för din kommentar, jag förstår att djur är något som ligger dig varmt om hjärtat! Det är svårt att inte bli upprörd när det handlar om djur som far illa och Kina är ju långt ifrån det enda landet där det förekommer. I Sverige föds till exempel många kycklingar upp under fruktansvärda förhållanden och pälsindustrin är ju minst sagt ett hett debattämne. Att kineser som folk skulle vara hemska håller jag därför inte med om, djurplågeri är djurplågeri vare sig det handlar om hundar eller höns.

  Jag tror dock inte att pengar är enda anledningen till djurtester, det finns de som inte upplever en produkt säker nog om den inte testats på levande varelser (trots att det egentligen inte finns SÅÅÅ många likheter mellan t.ex. kaniner och människor!). Många företag med riktigt bra produkter har ju tack och lov kommit fram till att djurförsök inte alls är nödvändigt. Urban Decay, Too Faced, Lime Crime och The Body Shop är bara några exempel på detta.

  Att vi verkar vara så många som trots allt engagerar oss i frågan och försöker handla medvetet tycker jag ger hopp om framtiden, eller hur! :)

  SvaraRadera