12 mars 2013

EU förbjuder djurtester av kosmetika!

Igår, den 11 mars 2013, trädde ett förbud i kraft som förbjuder kosmetikaprodukter som djurtestats någonstans i världen att säljas inom EU. Förbudet gäller både kosmetika- och hygienprodukter.

Sedan 2004 är djurtester av färdiga produkter förbjudna, men nu omfattas alltså även ingredienser av förbudet. Detta betyder inte att hyllorna ute i butikerna nu kommer gapa tomma, utan att från och med igår får inga nya produkter som testats på djur släppas inom EU.

Kosmetikföretag som vägrar djurtester har funnits länge – några av de mer bekanta namnen som högt och ljudligt motsatt sig djurtester är The Body Shop, Urban Decay, Lily Lolo och Paul Mitchell. Det finns alltså andra – ibland ännu säkrare – metoder för att säkerhetstesta kosmetika.

Förbudet som nu trätt i kraft har skjutits upp ett flertal gånger, men nu får alltså de stora kosmetikjättarna vackert anpassa sig och tusentals djur slipper gå en lång och plågsam död till mötes.

Fortfarande finns det en hel del oklarheter, bland annat hur man ska se på produkter som säljs i Kina där djurtester på kosmetika är obligatoriskt för att produkten ska få säljas i landet.

Mer info om EU:s förbud mot djurtestad kosmetika finns här, här, här och här.

2 kommentarer:

 1. Hej Sara!
  Jag hittade till din blogg tack vare att du kommenterade hos mig! Vilken fin blogg du har!!
  Nu fick du en till följare på Bloglovin'! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann-Sofie!
   Välkommen hit, jag hoppas du ska trivas :)
   Tack för ditt beröm - jag följer ju såklart dig på Bloglovin också!

   Radera